Categories
Huvudrätter

De bästa vegobullarna hittills!

Ica’s superba vegobullar är värda att prova och att spara på.
ca 40-50 st. enligt uppgift.
0,5 dl torkade gröna linser (0,5 dl motsvarar ca 40 g)
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
2 dl havregrädde (13 %)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
0,5 msk grovkornig, söt senap
1 dl ströbröd
100 g kokt, kall skalad rotselleri
100 g kokt, kall, skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad sojafärs
veganskt margarin (till stekning)

1. Skölj linserna och lägg dem i vatten över natten (minst 8 timmar).
2. Häll av linserna.
3. Mortla kryddpeppar och enbär.
4. Finhacka löken och stek den i margarin tills den är mjuk, ca 3 minuter.
5. Tillsätt havregrädde, kryddpeppar, enbär, kryddnejlika, soja, buljongtärning och senap.  Koka ca 3 minuter.
6. Mät upp ca 1,5 dl av grädde (för 40-50 st). Tänk på att bullarna kan bli för lösa om mer grädde används.
7. Häll i en bunke och blanda ner ströbröd. Låt svälla ca 5 minuter.
8. Mixa linserna i en matberedare fint.
9. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.
10. Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
11. Rulla 40–50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med margarin på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfom och stek klart i ugnen på 175°C. ca 10 minuter.